28 Şubat 2015 Cumartesi

pozitif ödüllendirme sistemi

 merhaba! çocuklarımız büyüdükçe anne babaları olarak bizim sorumluluğumuz da artar. önceden yalnızca bebeğin bakımı ,beslenmesi,korunması ile sınırlı olan sorumluluk bebekler büyüyüp ilk yaşlarına doğru ilerledikçe aileler de  çocukların psikolojik ve zihinsel gelişim ve doyumları ile de karşı karşıya kalırlar..

eğer erken dönemde çocukla mutabakata varılamazsa ileri yaş dönemlerinde bu anlaşmaya varabilmek ve çocuğunuzu kazanmak daha zor hale gelebilir. peki buradaki 'çocuğunuzu kazanmak' tan anladığımız nedir?
öncelikle çocuğunu kazanan aileler ,kendi kurallarını çocuklarının kabul edebileceği şekle dönüştürebilen ve karşılıklı tatmin ile iki tarafı da olumlu sonuçlar ile mükafatlandıran kişilerdir.

pozitif ödüllendirme sistemi nedir?
istenen davranışların daima ödüllendirilmesi istenmeyen davranışlara da ödül olmaması -ama ceza da olmaması - dır. ve ödüllendirilen davranışların genellikle tekrarlanmasıdır.

çocuğun iyi davranışlarını olağan karşılayıp istenmeyen davranışlarını sürekli dile getirmek,çocuk doğru davranışlar sergilediğinde nasıl olsa bunu yapması gerekiyordu deyip tepkisiz kalıp,yapmaması gereken davranışları sergilediğinde de tepkinizi çekiyorsa farkında olmadan çocuk sizin ilginizi çektiğini öğrenir. doğru davranıldığında nasıl olsa kimse beni görmüyor o zaman yapmamam gerekeni yapıp ilgi odağı olmalıyım tarzıyla, aileler farkında olmadan çocuklarına 'negatif ilgi çekme' metodunu aşılarlar.

bir aracın çalışabilmesi için yakıtı benzin ise , bir çocuğun da mutlu çocuk olabilmesi için tek ihtiyacı olan şey ailesinin ilgisidir. çocuk , şu ve ya bu şekilde o ilgiyi alır. ama negatif ama pozitif. eğer çocuk doğru davranışlar sergilediğinde ,çevresine yapmaması gereken şeyleri yapmadığında ilgi göremiyor ve maddi ya da manevi bir şekilde ödüllendirilmiyorsa gene aynı ilgiyi kazanmak için davranışlarının tam tersini uygular. yaptıklarının amacı onun yaramaz ya da kötü bir çocuk olduğundan değil yalnızca ve yalnızca ailesinden alamadığı ilgi boşluğunu doldurmak içindir.
netice itibari ile çocuk istediğini alır , aile de çocuğun yanlışlarına odaklanarak onun istenmeyen davranışı sürekli tekrar etmesine olanak tanır.
bu nedenle ödüllendirme sistemine emekleme döneminde başlamak ve çocuk büyüdükçe ona ve size göre şekillendirmek gerekir.
burada ilk yapmamız gereken çocuğumuzu iyi tanımaktır. ve hareketler üzerinde çalışmaktır. azaltmasını istediğiniz davranışlar arasında çocuğunuzun kardeşine vurmaması varsa bunu kardeşine iyi davran şeklinde değil, kardeşinin saçını çekme,kardeşine vurma şeklinde elle tutulur,gözle görülür şekilde sunmalıyız.daha sonra onayladığınız ve devam etmesini istediğiniz davranışları tespit edip ve onları ödüllendirip istemediklerinizi yaptığında hiç bir şey yapmamaktır.çocuk her ödüllendirildiğinde bunu tekrarlayacaktır zaten.
iki tür ödül vardır.maddi olanlar;dondurma,parka gitme,şeker,tv izlemesi vb gibi ,manevi olanlar ise kucaklama,takdir etme,öpücüklere boğma gibi ödüllerdir. eğer bu sisteme erken yaşta başlarsanız manevi ödüllendirmenin yeterli olacağını görürsünüz. maddi ödüllere de çok özel durumlarda ihtiyaç duyarsınız.
tabi ödül sistemi uygulanırken;
yapması gerekeni öğrendikten sonra her iyi davranışta ödüllendirmeyin eğer ödül almadığı için mızmızlanırsa özel ödül özel zaman içindir gibi sözler kullanın ve ödülün zamanını ve şeklini siz belirleyin.
çocuğun güzel davranışlarını sürekli ödüllendirmek anne babalar üzerinde de olumlu etkiler yapar şöyle ki çocuğunuzu nasıl cezalandıracağınızı değil nasıl ödüllendireceğinizi sürekli düşüneceğiniz için siz de pozitif olaylara konsantre olmuş olursunuz.

sonuç olarak çocuklarımızı cezalandırmak için oturup izlemek yerine onları iyi şeyler yaparken yakalayıp ödüllendirmektir.
balla , sirkeyle yakaladığınızdan daha çok sinek yakalarsınız.

şimdilik bu kadar sevgiyle kalın.























**sevgiyle disiplin kitabından esinlenildi .

1 yorum:

feraceli hanım kız dedi ki...

Merhaba, blogunuzu çok beğendim ve takibe aldım banada bekliyorum sevgiler. http://feracelihanimkiz.blogspot.com.tr

Popüler Yayınlar