26 Mayıs 2015 Salı

dikkat Çocuğunuzu Zehirlemeyin !

merhaba !
bu sabah çok çok sevdiğim arkadaşım bana geldi.kendisi plastiklerle alakalı bilgi sahibi bir kişidir. O'nu görünce boş bırakmayan ben hemen ''hadi canım benim Şu'nu tut da bir iki iş,mama filan yapıyım'' dedim :))

bizim oğlan muhallebiyi çok sever -ama muhallebi çocuğu değildir :))- hatta bir dakika ya yaptığım muhallebi tarifini de asıl konuya girmeden araya sıkıştırayım :)

Samet oğlan muhallebisi şöyle yapılır ;

1,5 su bardağı süte ( biz süte geçtik bu arada)
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı pirinç unu  ekliyor ve pişiriyorum. sonra içine ilk sıcağı çıktıktan sonra muhtelif meyveler ya da bebe bisküvisi koyarak tatlandırabilirsiniz .  :))
afiyet olsun  !



 evet muhallebiyi çok seven oğluşa muhallebi yapmak için  malzemelerin bulunduğu dolaba yönelip yaklaşık 1 ay önce almış olduğum vakumlu , kaşıklı bebek maması kabını görünce ' ay şunu da bir türlü kullanmaya başlayamadım '' dedim arkadaşım '' bakıyım ne aldın '' dedi . daha paketli vaziyette olan ürünü gösterdim başladı incelemeye . hemen arkasını çevirdi ve '' Çiğdem bununla asla Samet'e bir şey yedirmiyorsun bu zararlı plastiklerden üretilmiş ''dedi . Sonra baktık hem 7 numara ama aynı zamanda BPA içermiyor o en tehlikelisi olduğu için ve o şekilde kullanılabilir olduğundan bir hımm dedim ama hala kullanma konusunda kararsızım. 7 numara yapmalarının sebebi muhtemelen mikrodalga fırında kullanılabiliyor olması. NASIL YA  ama o kaliteli bir çocuk markası dedim . sonra başladı anlatmaya . (şimdi ben de size anlatıyorum )

BAK ARKADAŞIM ;

Plastikler numaralarına göre sınıflandırılır. bu numaralar da bize o plastiğin neyden üretildiğinin ve zararlı olup olmadığının ,mikrodalgaya konulup konulamayacağının ,ya da dondurucuda saklanıp saklanamayacağının bilgisini verir. 
misal ;
1,2,4 ve 5 numaralı plastikler zararsız; 3,6 ve 7 numaralı plastikler uzak durulması gereken plastiklerdir. neden mi ? yukarıda resinde de var ama ben elceğizimle yazayım sen gene oku ;

1 NUMARA  pet ve pete polietilen içerirmiş . cam gibi şeffaf mış genelde içme suyu, yağ, ve alkolsüz içecekler de kullanılırmış yani ZARARSIZ

2 NUMARA yüksek yoğunluklu polietilenmiş.deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunurmuş ZARARSIZ

4 NUMARA az yoğunluklu polietilen miş . kuru temizleme ve  çöp torbalarında bulunurmuş bir de yemek saklama kaplarında . ZARARSIZ

5 NUMARA poliproplen  en güvenilir plastik çeşidi olarak bilinir miş. bulaşık makinesinde yıkanabilir ve mikrodalgada kullanılabilirmiş -- e o zaman bizim ürün neden 7 numaradan üretildi ki işte burayı çözemedim -- şişe kapakları , içecek kamışları,biberonlar bu üründen üretilirmiş. yandaki 5 numara da bebedorun suluğu.








ŞİMDİ GELELİM ZARARLI OLAN ÜRÜNLERE

3 NUMARA pvc polinivil  klorid. uzmanlara göre en uzak durulması gereken plastik türünden biriymiş.çünkü içeriğinde toksik yani zehirli madde varmış ve bu da içecek ve yiyeceklere geçermiş.

6 NUMARA polistren  buraya dikkat ! dışarıda hazır yiyeceklerde kullanılan ve bu yiyecekleri paketlemede kullanılan plastik tabak , bardak, kaşık , köpük bardak,tabak ve saklama kapları ve fast-food yiyecekler bu plastikten üretilirmiş.

7 NUMARA bu yukarıda sayılan tüm ürünlerin dışında kalan ürünler ile üretilir miş. yemek saklama kapları ve özellikle pazarlarda satılan ucuz plastikler üretilirmiş. ve çok zararlıymış !

 FAKAT ÜRÜNÜN ARKASINDA HERHANGİ BİR ZARARLI PLASTİK NUMARASI OLUP DA İLAVETEN BPA İÇERMEZ İBARESİ DE VARSA KORKMAMAK GEREKİRMİŞ.

işte böyle . bence mutfakta iyi bir temizlik yapma zamanı gelmiş. evimize soktuğumuz ürünlere çok dikkat etmeli ve bu konularda bilinçlenmeliyiz. canım arkadaşıma beni bilgilendirdiği için çok çok teşekkürlerimi ediyorum ben de naçizane öğrenip araştırdıklarımı da derleyip sizinle paylaşarak bilinçlenmenizi sağlıyorum :))

şimdi aklıma bir de deterjanlar geldi. araştırıp bir  yazı da deterjanlar için yayınlayayım .. ekolojik takılmanın zamanı gelmiş.


bu arada nasılız ama ? yıkılıyoruz yaa :))




kendimi seviyorum , oğlumu seviyorum , kocamı seviyorum , ailemi seviyorum ,insanları seviyorum ,hayvanları seviyorum , doğayı ve tüm bunları içinde barındıran DÜNYA' yı seviyorum ve dikkat çekiyorum .

bilinçlen, bilinçlendir ve sen de dikkat çek bu yazıyı yayınla !




4 yorum:

Moda Düşleri dedi ki...

Merhaba blog keşif etkinliği sayesinde blogunuzu keşfettim takipteyim.
Bana da beklerim sevgiler :)
http://modadusleri.blogspot.com.tr/

Unknown dedi ki...

Tesekkurler . Tabiki de ugrarim

burcu dedi ki...

Ben de çok dikkat ediyorum. Plastik oyuncak almamaya çalışıyorum. Ahşap olanları tercih ediyorum. Seçim yapamayacağımız çok fazla dayatma ürün zaten hayatımızda, bunu en aza indirgemeye çalışalım değil mi? Ayrıntılı yayın için teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Rica ederim ne demek :)

Popüler Yayınlar