20 Mayıs 2015 Çarşamba

Dr doğru'nun bulunması

  Geçen yazımda doktorumuzla yaşadığımız bazı talihsizliklerden bahsetmiştim. Ve bu da beni dr doğru nedir nasıl bulunur ve dr doğru nasıl olmalı sorularına yöneltti. 
Dr doğru , bebeğimize ve bazen bize burun akıntısı , kulak ağrısı, boğaz ağrısı , yüksek ateş , yara ve travma hatta bizi şaşırtabilecek fiziksel ve psikolojik durumlarda ve daha yazamadığım aklıma gelmeyen durumlarda 16/18 yaşına kadar  bakacak olan bakması gereken kişidir. Gecenin saat ikisinde aniden yükselen ve bir türlü düşüremediğiniz ateşli hastalıklarda, nefes borusuna kaçan sütün yarattığı korkutucu !! Tıkanmalarda , verilen bir ilacın gerçekten gerekli olup olmadığını düşündüğünüzde ve bunun gibi bir sürü baZen mantıklı bazen tecrübesizce soruları zaman ve mekan ayrımı olmadan rahatça arayıp sorabilmenizdir. Neticede çocuk bu ne zaman ne olacağı hiç belli olmuyor . 
Bunların yanı sıra isim araştırmaya başlamadan önce bebeğimize bakmasını istediğimiz doktorun özellikleri ile ilgili  bazı temel kararları almak gerekir . yani aile hekimi mi? yoksa çocuk doktoru mu ?

Şöyle ki çok güvendiğiniz bir aile hekiminiz var , ve çocuk doktoru mu aile hekimi mi gibi bir soru çıkıyor karşınıza. Sametin boğulma hikayesinde derdimize derman olan aile hekimi , her ay düzenli olarak özel muaynehanesine götürdüğüm uzman çocuk doktorunu önce İNSANLIĞIYLA sonra hekimliğiyle açık ara geçmiştir.  Ve aile hekimi deyince yeterlilik konusunda müsterih olun çünkü aile  hekimleri uzmanlığı çocuk uzmanlığından daha geniş kapsamlıdır. Ve çocuk hastalıklarına ek olarak iç hastalıkları , psikiyatri ve kadın doğum eğitimi de içerir.
 Bir aile hekimini tercih etmenin avantajı , ailenin tüm üyelerini klinik ve kişisel olarak tanıması ve bu bilgileri tanı ve tedavilerinde kullanabilmesidir.
bir aile hekiminin dezavantajı ise;pediatri konusunda ,çocuk doktorlarından daha az eğitime ve deneyime sahip olmasıdır.bu dezavantajı daha çok bebeğe bakan bir aile hekimi bularak minimuma indirebilirsiniz.

--Ben küçük bir vilayette yaşıyorum doğumumu il dışında bir özel hastahanede yaptım ve Samet'in doğumundan itibaren olan doktoru da o hastahanenin çocuk doktoru. şükürler olsun ki oğlumun önemli bir rahatsızlığı ,hastalığı yok genel olarak sağlıklı bir bebek. bu durum da benim her ay doktor kontrolü için şehir dışına gitmeme gerek duymamamı sağlıyor. bunun yanında yaşadığım şehirdeki devlet hastahanesinde gelen doktorların hemen hemen hepsi geliyor ve tayin istiyor. hepsi geçici doktorlar yani. ve aynı zamanda özel olarak götürebileceğim yalnızca 1 adet çocuk doktoru var onunla da bunlar geldi başımıza zaten .. yani trişkadan bir durumla karşı karşıyayım .  büyük şehirde olsam tabiki de arar en babasından iyi bir çocuk doktoru edinirim. şartlar bu şekilde olunca aile hekimi kriteri de göz önüne alınmış vaziyette bende. bunu da çocuk doktoru avantaj ve dezavantajlarını yazmadan belirteyim istedim--

doğal olarak bebeğimiz için bir çocuk uzmanı seçmemizin en büyük avantajı çok açık ki; çocuk uzmanları yalnızca çocuklarla ilgilendikleri için , çocuk ve bebeklerde neyin normal neyin anormal  ve neyin patolojik olduğunu diğer doktorlardan daha iyi bilmektedirler. ve özellikle yeni annelerin 'neden uyumuyor?' ' neden sürekli ağlıyor' 'neden sürekli emmek istiyor' gibi sorularına daha net ve rahatlatıcı yanıtlar verirler.
çocuk doktorunun bir dezavantajı ise yalnızca ailenin çocuk ve bebekleriyle ilgilendiğinden tüm aileyi tanıyamayabilmeleri;bir çocuğun fiziksel ya da duygusal probleminin aile üyelerinden mi kaynaklandığını tahmin edemeyebilmesidir. bu da kolay çözülebilecek bir dezavantaj .

sonuç olarak ;
 asıl önemli olan çocuk doktoru , çocuk ve anne üçlüsü arasındaki paslaşmalardır. bir doktorun çocuğunuza yaklaşımı , bebeğinizin ya da çocuğunuzun kendisini doktorunun yanında rahat hissetmesi --daha az korkması--, doktorunuzun bebeğinizi ve sizi gerçekten önemsediğini hissetmeniz ve annenin doktoruna her konuyu her zaman rahatça sorup konuşması ve hatta bazen münazara edebilmesi elzemdir. çocuğun en ufak burun akıntısında antibiyotik veren ,emzirme konusunda hassas davranmayan , her çocuk kontrolünde karı kocayı birbirine düşüren, beslenmesine önem vermeyen , vizyonu geniş olmayan ve rahatça konuşamadığınız doktorlara gitmenin hiç bir faydası yoktur. ben gittim görmedim . denenmişi denemenin anlamı yoktur kızlar. :))

sevgiyle kalın. 




Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar