14 Nisan 2015 Salı

kabızlık

tabi bu martın lanetiyle boğuşurken bir de bizim oğlanın ciddi kabızlığıyla uğraştık. doğumundan beri ne gaz,ne kolik,ne kabızlık ya da ishalle tanışmayan çocuk aniden kabız olmaya başladı.

önceleri kakasını bir iki gün geciktirerek fakat sorunsuz bir şekilde ve kıvamda yapmaya sonra o ilk aşama yerini her gün kaka yapan yapan fakat çok zorlanarak sert ve ağlayarak kaka yapmaya ve en son da 4 güne kadar bekleyen ve sonunda ağlaya ağlaya işkenceler çekerek kaka yapmaya bıraktı.

ve tabi ki doktoru aramamız ve gitmemiz kaçınılmaz oldu. doktorumuz aslında kabızlığın muayene gerektiren bir şey olmadığını fakat eğer bebek bilinçlenirse her kakası geldiğinde acı duyacağını bildiği için , kakasını tutmayı alışkanlık haline getirmemesi gerektiğini ve bunun için de erken önlem alınması gerektiğini söyleyerek bizi bilgilendirdi.

kaka yumuşatıcı bir şurup ile eve döndük. Samet'in ilaçlarla bir sorunu yoktur ama doktorun verdiği şurup 10 ml (4 tatlı kaşığı kadar) olduğundan ikinci kaşıktan sonrası problem haline gelmeye başladı. ve sonrasında da artık şurubu tanıyan bebeğim ağzını açmama gibi bir becerisi olduğunu da fark etti ve şurubu tümüyle reddetti. dolayısıyla kabızlığımız devam etti.

şimdi size kendimce uygulayıp çözüm aldığım bir kaç önerimi yazacağım ve önerisi olan da lütfen yorumlarında belirtsin zira bunaldım !

kayısı suyu.  cezvede kayısıyı hafif kaynatıyorum (gün kurusu da derler) suyunu biberona doldurup içiriyorum.
salatalık . yoğurdu tek başına sevmediği için ve salatalığa da bayıldığı için cacıkla orta yolu bulduk. marketten prebiyotik yoğurt mayası alıp evde taze sütle mayalıyorum cacık yapıncada bizimkinin gıkı çıkmıyor.
balkabağı . lif yönünden zengin ve çocukların genelde reddetmediği bir tat olduğu için balkabağını her tarzda deneyip yedirmeye çalışıyorum .
armut. özellikle doktorumuz önerdi  armut , erik,incir gibi yemişleri fakat armutu ağzına sürmüyor ne yaptıysam da yediremedim .
rezene çayı . bunu artık tüm anneler biliyoruz zaten :)
kefir bağırsak için bence bir şuruptan daha etkilidir .

oğluma uyguladığım diyetler genellikle bu yönde . tam lifli gıdalara , tahıllara ve liften zengin sebzelere ve meyvelere geçtim. aslında hep öyle olmak gerekiyor ve aslında ben de öyleyim ama neden kabız oldu anlamadım.
diş çıkarmak benim bildiğim ishal yapar bizim oğlan ters köşe mi yaptı accep ?

bir de şiddetle tavsiye ettiğim bir masaj var . bağırsakları harekete geçiriyor. buradan izleyebilirsiniz. aslında samet şuan emekliyor ve çok hareketli bir bebek fakat bu masajı ne zaman yapsam arkasından muhakkak kakasını zor ya da kolay ama bir şekilde yapıyor.

şurubu da artık yarısını şırıngarla yarısı kaşıkla kimi zaman çayına katarak ( biliyorum etkisi azalıyor ama ) vermeye çalışıyorum . bir de bir damla var içeriğinde lactobacillus  bakterisi var yalnızca . ondan da veriyorum. poposunu zeyrinyağlı kulak çöpüyle uyar demişti doktorum ama o yöntemi de sıkça tekrarlamak iyi değil çünkü bu sefer hep kaka yapmak için  uyarılmak ister ..

of bilmiyorum ya cidden B.ktan  bir durum  :))
gerçekten çözümü olan varsa bildiğiniz şurup adı filan çay da olabilir yardımlarınızı ve görüşlerinizi beklerim .

3 yorum:

Ogrenen Anne dedi ki...

Hurma kurusu, kayısı ve üzüm kurusundan böyle 3er tane falan atıyorum 1 br suya, kaynatıyorum, hoşaf gibi, soğutup şeker ilavesiz doğal elma suyuna katıyorum. Sihirli bir formül.. Çok şekerli diye ben 1/2 su ilave ederek veriyorum.
Bir de popoya değil ama ağızdan verebilirsen saf (extra virgin) zeytinyağını 1 tatlı kaşığı içir, benimki içmiyor ama çok işe yarıyormuş (hatta 6 aydan sonra bebeklere dahi verildiğini duydum).
Kolay gelsin :)

Unknown dedi ki...

Bak hurma kurusunu hiç denemedim de duymadım da. Denerim muhakkak. Çok sağol :))

Unknown dedi ki...

Merhaba, blogunuzu yeni keşfettim takipteyim sizi de bloguma beklerim :) makeupby-ezgi.blogspot.com sevgilerle...

Popüler Yayınlar