25 Nisan 2015 Cumartesi

bebeklerde sağ ya da sol el kullanma

gittiğimiz bir doktor kontrolünde doktorumuz yüksek ihtimal solak olacak bu çocuk demişti. samet de o aralar genellikle her şeye sol eliyle atılıyordu. şu aralar iki el de gündemde . bazen tam bir sağlak oluyor bazen de tam bir solak :)

peki solak ya da sağlak olmak arasında ne gibi farklılıklar vardır?  avantajları dezavantajları nelerdir?

valla azınlıklara karşı eşitsiz davranan bir dünyada yaşıyoruz maalesef. sanıyorum solaklar %10 gibi bir azınlığı oluşturuyorlar ve pek çok kap , ütü,makas, masa düzenleri gibi günlük araç gereçlerin sağlaklara göre yapılmış olmasından ötürü ilk şutta gol yiyorlar :)

solaklar ve sağ elini kullananlar arasında beynin sağ ve sol yarı küreleri gelişimi arasındaki farklar da takip eder . şöyle ki solaklarda beynin sağ tarafı baskındır ve bu sayede uzaysal ilişkilerde üstünlükleri vardır. belki de bu yüzden spor, mimari,sanat dallarında çokça yer alırlar. erkeklerdeki solaklık oranı kızlara göre daha fazla olduğundan , testosteron yani erkeklik hormonunun beyin  gelişimini ve el kullanımını etkilediği düşünülür.

çoğu bebek ilk önce her elini de eşit olarak kullanıyor. bir kaç ay içerisinde bir elini diğerinden daha sık kullanmaya başlıyor.bu bazı bebek için daha kısa sürede ortaya çıkarken bazı bebeklerde ilk yaşa kadar değişebilir,anlaşılamayabilir. bizdeki durum da şuan bu .

bebeğinize bir nesne uzattığınızda sıklıkla hangi eliyle uzanıyorsa kuvvetle muhtemel o elini kullanacaktır. ya da sağ eline bir şeyler uzattığınız zaman alıp sol eline geçiriyorsa o da o meşhur azınlığın bir parçası olmuş olabilir :)

asıl önemli olan bizlerin kullanmasını istediğimiz değil,bebeklerimizin en rahat olduğu elini kullanmasıdır..
bu konuyla alakalı tek tavsiyem sakın ha sol eline yatkınlığını görüp sağ elini çalıştırması için zorlamayın. zira öğrenme güçlüğüne sebebiyet verebilir.

sevgiyle kalınız.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben solağım herhangi bir sorun yasamadim dogdugum gunden bu yana ☺
DİPNOT:
Etlinlige katilmak isterseniz beklerim
http://berikaningunlugu.blogspot.com.tr/2015/04/kisisel-blog-yazarlar-blog-kesif.html?m=1

Unknown dedi ki...

:)) siz yorum yazarken ben de size mail yollamakla meşguldüm . kalp kalbe karşıymış :)

Özge dedi ki...

Çevremde tanıdığım solakların hepsi çok yetenekli ve zeki. Ama eskiden solaklan çocuklara sağ elini kullanmaya zorlayan ebeveynler çok varmış: bir örnek de dedem. bu arada oğlunuz ne zaman emeklemeye başladı? benimki 8. ayını doldurdu çok sabırsızlanıyoruz . gerçi solucan gibi sürüne sürüne oraya buraya gidebiliyor da...

Unknown dedi ki...

Valla benim oğlan 8 . Aya kadar yuvarlana yuvarlana ulaşıyordu heryere. 8. Aydan sonra ufak ufak başladı . Yaşına girmesine 10 gün kaldı ve şuan fırtına gibi . Hem sıralıyor ama emeklemkten de vazgeçmiyor. Ve emeklediği için de sanırım geç yürüyecek . Az kalmış sizinkinede :))

Popüler Yayınlar