29 Kasım 2014 Cumartesi

hayat şükretmek olmalı

Hayat insanoğluna bazen öyle güzel şeyler sunar , her şey o kadar yolundadır ki ; şükretmeyi unuturuz ...Ve bazen aynı hayat insanoğluna öyle kötü ve acı dolu günler yaşatır ki ; isyan etmekten,hayıflanmaktan,olmayana odaklanmaktan gene şükretmeyi unuturuz...

Allah'ın hikmetine sual olunmaz derler. Aslında mutlu olduğumuz zamanlarda da ya da keder , acı içinde hayatın tüm olumsuzluklarını sırtımızda taşıdığımız anlarda da sınanıyoruz. Yaradan o kadar büyük ve yarattığı her kuluna ,  hayvana, bitkiye o kadar yakın o kadar içimizde ki bizi bizden daha iyi tanıyan yaşadıklarımızın ve yaşayacaklarımızın anahtarı ki bizim için hayır olarak gördüğümüz , olmasını arzu ettiğimiz hırsla saplantıyla bağlandığımız ama bir türlü elde edemediğimiz şeylerin belki de bizim için hayır değil de şer olduğunu bilendir Allah! Bizi bizden koruyan ,bizim için doğruyu da yanlışı da bizden önce gören , verdikleriyle bizi sınayan ve her başımıza bir olay geldiğinde iyi ya da kötü ,kullarının sonunda yüzünü O na dönmesini sağlayandır.

Aslında şükredecek öyle çok nedenlerimiz var ki; '' üzülme der Mevlana , ve devam eder : kaybettiğin her şey başka bir surette geri döner'' her zaman olumlu bir yan vardır. her zaman... Düşünsenize hayatın sadece olumsuz şeylerle geçmesi mümkün değil . Çünkü, insanoğluyuz işten kovulsak,üzgün ya da kızgın ayrıldığımız iş yerinin kapısından çıkar çıkmaz bizi kendine güldürecek bir an dağılamamızı sağlayacak ya da tam tersi bir dilenci görecek ve gene istem dışı olumlamalarda bulunacağız.Belki daha vahim bir tabloyla karşılaşıp '' olsun be buna da şükür , Allah büyüktür'' diyeceğiz... İnsan olmanın temeli budur zaten. hayatın size verdikleri için şükretmek , evrene Allah a teşekkür etmek vermedikleri için de benim ve bütünün hayrınaymış diyebilmektir.ancak ve ancak o zaman doğruya odaklanırız. eğer çok istediğimiz bir şey olmuyorsa ya şuan zamanı değildir,ya bizim için hayırlı değildir ya da ondan çok daha iyisi olacağı içindir .

Konficyus'un şu deyişine bir bakın: "Ayakkabılarım olmadığı için şikayet ediyordum,ta ki ayakları olmayan bir adam görene kadar." Komşu ülkelerimizin savaşta olduğu insanların topraklarından vazgeçip başka ülkenin , başka toprağın, başka kültürün insanı olmaya çalışırken gördüğünüzde bir savaş içinde olmadığınıza şükredin.

Hastalanıp doktora gittiğinizde durumu sizden daha ağır olanı gördüğünüz an halinize şükredin.
Kazancınızın az olduğunu düşündüğünüzde bir pazar sonrası sergiler toplanırken oradan artan yiyecekleri toplayıp çocuklarına götürmeye çalışan insanları görüp halinize şükredin.
İstediğiniz notu alamadığınızda dünyanın sonuymuş gibi davranmayıp, doğuda, güneydoğuda hiç okula gidemeyen çocukları düşünüp şükredin. Olsun 2. bir sınav da var!
Ailenizden şikayet ettiğinizde, anlaşmazlıklar yaşandığında yetiştirme yurdundaki çocuklara bakın ve halinize şükredin.
Güne sağlıkla uyanabildiğiniz için,
görebildiğiniz,duyabildiğiniz,tadabildiğiniz için şükredin.Rüzgara,kara , yağmura hemen arkasından doğan güneşe şükredin.
Ağlayabildiğiniz ve gülebildiğiniz için şükredin.
Bildiğimiz ve bilmediğimiz tüm olumlu özellikleriniz ve yetenekleriniz için şükredin.
Kusursuz bir bedene sahip olduğumuz için , ve olağanüstü ruhsal bir varlık olduğunuz için şükredin.
Çocuklarınız varsa onlar için şükredin

Her şükredişinizde bir sonraki zorluğu daha kolay atlacaksınız. Görünenin değil görünmeyenin farkına varıp gene gene gene şükredeceksiniz!
Şükretmek de bir bakış açısıdır hem de en olumlu en mantıklı en duygusal en samimi bakış açısı.Ve şükrettiğiniz zaman daha sakin,daha dingin olaylara daha olumlu gözle bakabilen,daha anlayışlı,daha samimi bir insan olup çıkıverirsiniz ...

Hepimiz görevlerle geldik bu dünyaya ..çevremizde yardıma muhtaç biri görüyorsak eğer görevlerimizden biri ona yardım etmek olabilir..Komşumuz dertliyse görevimiz ona can yoldaşı dert ortağı olmaktır belki de...Ya da tam tersi onlar bize.. ne bileyim işte bunları türetebiliriz...

Velhasıl , şükretmek hayatınızdan hiç eksik olmasın ...olmasını istediğiniz ne varsa sizin , çevrenizin ve bütünün hayrına olsun ..Bu yazıyı yazabildiğim için şükürler olsun. Şükürler olsun Yaradan'ımıza ve bugünlerimize.

SEVGİYLE KALIN...


2 yorum:

Demet Kosal dedi ki...

Güzel paylaşım,teşekkürler Çiğdem hanım.

Unknown dedi ki...

rica ederim efendim :)

Popüler Yayınlar